Το λουκάνικο του πάνα.

Το λουκάνικο του πάνα.
Καλή όρεξη!
Καλωσήρθατε στο Υβρεολόγιον.

Το blog αυτό είναι η online εκδοχή του μαθήματος της "Υβρεολογίας" που διδάσκεται στο τμήμα Υβριστικών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, η γλώσσα που χρησιμοποιείται δεν είναι και η πιο κόσμια, οπότε κλείστε το ένα μάτι και προχωρήστε στα άδυτα μιας υπέροχης τέχνης.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2007

Οι αυτο-μαζοχιστικές βρισιές

Αγαπητά μου τέκνα,

ας συνεχίσουμε για άλλη μια φορά το μαγικό μας ταξίδι στον κόσμο των ύβρεων. Διότι, όπως έλεγαν οι αρχαίοι γαμών πρόγονοι, "το μαλακίζειν εστί φιλοσοφείν" (και όχι το "ευνουχίζειν" όπως πολλοί πούστηδες θα υποστήριζαν σήμερα).

Οι αυτο-μαζοχιστικές βρισιές είναι το θέμα μας σήμερα. Είναι μια ειδική κατηγορία εκφράσεων, που στοχεύει συνήθως στην υποτίμιση της συμπεριφοράς του δέκτη, ανάγοντας την σε επίθεση προς τον ίδιο τον πομπό. Είναι λογικό να μην καταλαβαίνετε καλά αυτό που μόλις είπα, αφού ο μόνος άνθρωπος που είναι έξυπνος σαν κι εμένα είναι εκείνος ο τυπάς που βλέπω μέσα στον καθρέφτη μου. Επειδή λοιπόν είσαστε ίσως αρκετά ταπεινοί (προέρχεται εκ του "τάπητος") και δεν με "νιώθετε", θα σας δώσω μερικά γαμιστερά παραδείγματα.

1. Δεν μας γαμάς καλύτερα;

Η έκφραση αυτή, εαν χρησιμοποιούνταν κυριολεκτικά, θα υποδήλωνε την διάθεση μας να γαμηθούμε όπως και την ικανοποίηση που θα μας έδινε η ενέργεια αυτή. Φυσικά, όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Η έκφραση αυτή ανήκει στην κατηγορία των αυτο-μαζοχιστικών βρισιών. Την χρησιμοποιούμε όταν η συμπεριφορά του δέκτη είναι ηλίθια, ανόητη, πούστικια/αδερφίστικη και μαλακώδης. Υποδεικνύουμε, δηλαδή, πως ακόμη και το να μας τον χώσουν απο πίσω θα ήταν καλύτερη περίπτωση απο το να συνεχίσουμε να ακούμε τις υπερμπαρούφες του ευγενούς δέκτη.

2. Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα;

Φυσικά, κανένας δεν θα ήθελε να λουστεί στα σκατά του ευγενούς αυτού αοιδού, κυρίου Νταλάρα. Ποιός ξέρει ακόμη εαν θα το κάνει ψιλό ή χοντρό; Η έκφραση αυτή προέρχεται απο την διάνοια του αξιαγάπητού μου φίλου Τζίμη Πανούση. Χρησιμοποιείται σε μαλάκες και πρηξαρχίδες.


3. Τον έφαγα καλά/Την πούτσωσα

Όταν, αγαπητοί μου φίλοι, μας συμβεί κάτι το δυσμενές, κάτι το απίθανο και απρόβλεπτο, δεν διστάζουμε να παραδεχτούμε πως μεταφορικά "γαμηθήκαμε". Εκεί λοιπόν χρησιμοποιείται η έκφραση αυτή. Φανταστείτε τον κερατά να πηδάει την 18άρα και να μπαίνει μέσα στο δωμάτιο η 100άρα (σε κιλά)... σύζυγός του. Σίγουρα θα πεί "Την πούτσωσα!".

Υπάρχουν ακόμη και οι εκφράσεις "Μας γάμησες", "Πήδα μας καλύτερα", "Είμαι κωλόφαρδος", "Έλα-Έλα-Έλα-Πάρε με απο πίσω".

*Αυτά προς το παρόν αγαπητοί μου φίλοι. Θα επιστρέψω στο επόμενο post με μια πολύ σοφή παροιμία. Ελπίζω να γράψατε καλά στις πανελλαδικές, επίσης.

Μην ξεχάσετε στο μηχανογραφικό σας να δηλώσετε πρώτη επιλογή την Ανώτατη Σχολή Υβρεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν και οι βάσεις στη σχολή αυτή (στην οποία γαμά... έεε... διδάσκω εγώ) θα εκτοξευτούν φέτος, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει (μπορείτε να δουλέψετε στο ΙΚΑ, στην Αστυνομία, στην Εφορία, σε Μπουρδέλο, σε Νταλίκα, στην Τηλεόραση, στο Γήπεδο κλπ.)

Και οι άντρες της παρέας, μη γαμάτε πολύ... κατουρήστε και λίγο...

Με εκτίμηση,
Επίτιμος Καθηγητής Υβρεολογίας ΑΠΘ
Π. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: